17/12/2024
17 de desembre de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha rebut aquest matí a membres de l'Associació de Tècnics per a la Integració Social Cultural i Educativa (Atisce). Una reunió en la qual ha servit per a presentar el programa d'inserció laboral per a dones víctimes de violència de gènere MARI (Dones Admirables Resilients i amb Iniciativa), en la qual han participat la CEO de l'associació, Cristina Guerrero, terapeutes i usuàries. En aquesta trobada, que ha tingut lloc en el despatx d'alcaldia, han estat també presents el regidor d'Ocupació, Juan Carlos Redondo, així com la regidora presidenta del Consell Municipal d'Igualtat, Clara Adsuara, així com tècnics municipals de l'àrea d'Ocupació.
Carrasco ha recordat “el gran interés que ha despertat aquest és un programa d'ocupació, en el qual ve col·laborant l'Ajuntament de Castelló, i que està dissenyat de manera específica per a dones residents a la ciutat de Castelló. Perquè l'erradicació de la violència contra les dones i la inserció laboral és una cosa per la qual treballem de manera constant a l'Ajuntament de Castelló”.
Així, per a l'alcaldessa, es tracta d'una iniciativa que posa el focus en una de les qüestions més importants per a les dones que han sigut víctimes de violència de gènere, com és aconseguir un treball, comptar amb una autonomia que els permeta tindre un futur i una nova vida. Una labor on té un pes molt important l'ajuda emocional a través del treball amb terapeutes”.
“Des de la seua posada en marxa, han sigut 35 les dones que han passat ja per aquest programa MARI que aposta per l'ocupabilitat d'aquestes dones que estan en risc d'exclusió”, ha recordat Carrasco.
La primera edila també ha ressaltat que “a més de l'orientació o l'atenció psicològica, des de Atisce es realitzen labors d'acompanyament i grups de suport, la qual cosa reforça el contacte entre les usuàries i permet intercanviar experiències entre elles”.
Quant al suport municipal, l'alcaldessa de la capital ha recordat que “des de l'ajuntament hem vingut subvencionem aquest projecte el marc de les nostres línies de subvencions de concurrència competitiva d'Ocupació, amb 28,571,80 euros. I en el futur continuarem col·laborant per a fer possibles nous programes i que beneficien a més dones usuàries, a més víctimes de violència de gènere de la nostra ciutat”.
Treball amb les emocions
Des de l'associació insisteixen que aquest programa combina la part emocional amb la part professional de les dones que participa. “Ja que si no estan forts emocionalment, serà molt difícil trobar una ocupació i per descomptat, mantindre'l. Treballem amb les emocions: por, frustració, culpabilitat, que veiem de manera reticent en la víctimes, perquè puguen superar-les i seguir avant amb la seua vida. Des d'ací, els acompanyem a reprendre el seu poder, els qui eren abans de ser víctimes i els qui seran a partir d'ara.
8 tallers d'ocupació
El projecte MARI consta de 8 tallers d'ocupació, sessions individuals d'Itineraris Individuals d'Inserció, 8 tallers grupals per a gestionar creences i sentiments a nivell mental i emocional, i sessions individuals per a això.
“Volem que se senten part de la societat, part útil i vàlida. Són dones que han passat per una molt mala experiència de vida i l'objectiu és que tornen a ser dones sense etiqueta”, recorden des de Atisce.
Atisce va nàixer per a dotar a les persones de les eines necessàries per a perquè puguen desenvolupar-se; empoderant-se en el pla personal i professional per a formar part activa de la societat en la qual vivim, des dels valors de la Igualtat, la interculturalitat, el respecte social i la professionalitat.